Zodra de herfst zijn intrede doet, breng je de dagen vooral weer binnen door. De tuin wordt winterklaar gemaakt en het terras leeggeruimd. Maar is dat eigenlijk wel nodig? De reden dat je ervoor kiest binnen te blijven, is vooral de dalende temperatuur. Je gaat toch niet in de kou op je terras zitten? Om in de herfst- en wintermaanden in de tuin te kunnen vertoeven, heb je dus een warmtebron nodig, die zorgt voor een behaaglijke temperatuur. Kies daarom een terraskachel of buitenhaard en geniet ook in het najaar van je veranda of terras. Met een paar warme dekens en een kop hete thee is het een heerlijke plek om even helemaal te ontspannen.

Knappend vuurtje

Een buitenhaard geeft een warme sfeer en geeft je terras een gezellige uitstraling. Er zijn allerlei buitenkachels en -haarden te verkrijgen. Maak van je terras of veranda een comfortabele buitenplaats en geniet van het heerlijke buitenleven. Je kunt kiezen voor een elektrische terraskachel of een buitenhaard op gas, maar het meest authentieke is natuurlijk een hout gestookte kachel. Het knappende hout en levendige vuur zorgen voor een echt buitenlevengevoel. Voor het plaatsen van een houtkachel moet je wel rekening houden met bepaalde veiligheidseisen.

Kachelpijpen voor houtkachel

Voor een houtkachel heb je een afvoer nodig. Je kachel moet namelijk aangesloten worden op een hoofdschoorsteenkanaal. Dat kan een schoorsteen of schouw van metselwerk zijn, maar ook een dubbelwandige geïsoleerde kachelpijp. Om je buitenkachel aan te sluiten op je rookkanaal, gebruik je speciale kachelpijpen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei maten, zodat je altijd de juiste pijp vindt om jouw buitenhaard of houtkachel aan te kunnen sluiten. Kies voor een product van goede kwaliteit. Om de kachelpijp zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de kleur van je terraskachel, zijn er zwarte kachelpijpen verkrijgbaar.

Gebruik je houtkachel op een goede manier

Als je houtkachel eenmaal is aangesloten op het rookkanaal, kun je hem gebruiken. Om veilig van je haard of kachel te kunnen genieten, is het belangrijk dat je alleen onbehandeld hout stookt. Hout dat geverfd of verlijmd is, kan voor schadelijke rook zorgen. Ook nat hout  of vochtig hout is niet geschikt om te gebruiken. Het verbrandt namelijk niet volledig, waardoor er stoffen vrijkomen, die niet goed voor de gezondheid zijn. De beste manier om hout te stoken, is het te verbranden op hoge temperatuur. Maak een losse stapel van het hout. Zo zorg je dat er zuurstof bij kan komen en het hout volledig verbrandt. Houd bij het plaatsen van een buitenkachel ook altijd rekening met de buren en voorkom overlast.