Ja, je kunt de douchewand best een behoorlijk verbeterde uitvoering van een douchegordijn noemen. In essentie zijn zowel de wand als het gordijn toch vooral bedoeld om het bekende spatten tot een minimum te beperken. Daarnaast is een douchewand de ideale beschermer tegen tocht en door de aanwezigheid van een wand blijft het langer warm in de directe nabijheid van de douche.

De sterk verbeterde uitvoering van het bekende douchegordijn

Zeker afgezet tegen het douchegordijn is een douchewand veel gemakkelijker schoon te houden. Belangrijkste verschil is echter de uitstraling. In niets kan een fraaie wand vergeleken worden met een gordijn. Binnen het aanbod douchewanden heeft met name de uitvoering van glas een indrukwekkende opmars gemaakt. Dat heeft ook te maken met het feit dat gebruik gemaakt is van veiligheidsglas. Dit glas is vaak tussen de 8 en 10 millimeter diep en is prima bestand tegen een stootje. Vanwege het veiligheidsaspect kiezen gezinnen met kinderen vaker voor een douchewand van glas. 

De voordelen van douchewanden van glas

Het gebruik van glas biedt meer voordelen. Zo krijgt de badkamer meteen meer uitstraling en lijkt de badkamer meteen ook een stuk groter. Juist een glazen douchewand kun je bovendien perfect schoon houden en omdat sprake is van een egaal en dicht oppervlak, kan de wand ook zeer hygiënisch genoemd worden. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een wand van kunststof. De meeste douchewanden hebben tegenwoordig een veiligheidssysteem.

Om de ontwikkeling van de wanden nog maar eens te benadrukken

Kies je voor een uitvoering van glas, dan kun je omwille van de privacy kiezen voor een getinte variant of voor een gedeeltelijk getinte uitvoering. De tinten in het midden van de douchewand bieden vaak voldoende privacy als je onder de douche staat. Met een wand creëer je als het ware je eigen inloopdouche en je hebt schuivende douchewanden en wanden die uitgevoerd zijn met een speciale nano coating, om de ontwikkelingen die de wanden doorgemaakt hebben nog maar eens te benadrukken.

Monteren geen probleem mits je het goed gereedschap beschikbaar hebt

De meeste douchewanden kun je prima zelf plaatsen. Volg de aanwijzingen die bij de wand geleverd worden gewoon op en iedereen is in staat de wand te monteren. Daarbij is het wel handig dat je een waterpas, een potlood, steenboor, kitspuit, schroevendraaier en een meetlint of een rolmaat bij de hand hebt. 

Van het aftekenen van het middelpunt van de douchewand tot het weggooien van het douchegordijn

Het proces van monteren is niet ingewikkeld. Je tekent het middelpunt van de douchewand af en bepaalt de middelpunten van de zijranden van de douchevloer of de douchebak. Je verwijdert vervolgens het afdichtrubber uit de muurprofielen en tekent schroefgaten af. Vervolgens kun je al de muurprofielen vastschroeven en datzelfde geldt voor het hoekprofiel. Dan plaats je de douchewand die jouw badkamer zoveel mooier maakt en is het tijd voor de afwerking. Je plaatst afsluitdoppen en de stabilisatiestang en kit het geheel af. Vervolgens gooi je het douchegordijn in de container. Die is niet en nooit meer nodig.