In en om het huis zijn veel isolatie kansen. Het huis isoleren is ook echt een trend. 80 jaar geleden hield niemand zich hiermee bezig, in deze tijd is dat zeker wel anders. Alles kan geïsoleerd worden om zo steeds meer te bezuinigen op energie. Ook een spouwmuur is hier een ideale mogelijkheid! Alleen hoe werkt zo een isolatie nou precies en welke kosten komen hierbij kijken? Natuurlijk niet geheel onbelangrijk is uiteindelijk de besparingen die hierbij komen kijken.

Hoe werkt de isolatie?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een spouwmuur is. Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met daartussen ruimte, ook wel de spouw genoemd. Het grote voordeel van deze spouw is dat ze vochtwerend zijn, enkel het grote nadeel daar tegenover is de slechte isolatie. Met behulp van spouwmuurisolatie is dit dus tegen te gaan.

Het isoleren kunt u het beste door een specialist laten uitvoeren, aangezien bij het verkeerd toepassen er schade kan ontstaan. Om te beginnen zal de isolatie specialist enkele gaten boren in de voegen. Via deze gaten zal het isolatiemateriaal in de spouw gespoten worden. Er zullen meerdere gaten nodig zijn om het isolatiemateriaal op de juiste manier in te brengen. Deze klus is vaak binnen een dag gedaan en u kunt vervolgens direct beginnen met besparen.

Heeft uw huis spouwmuren?

Niet geheel verrassend, maar voor spouwmuurisolatie zijn eenmaal spouwmuren nodig. Niet iedere woning heeft deze, maar hoe weet u of een woning spouwmuren heeft? Door enkele vragen kunnen we er mogelijk achter komen.

  • Allereerst is de vraag of de woning tussen 1920 en 1976 is gebouwd. Dit was de tijd dat de woningen met spouwmuren werden gemaakt. Na 1976 werden spouwmuren nog steeds gebruikt enkel werden deze direct van spouwmuurisolatie voorzien.
  • Zijn de muren dikker dan 24 centimeter? Goed teken, dan kunnen ze mogelijk geïsoleerd worden.
  • Met zekerheid kunnen wij dit vanaf hier niet zeggen natuurlijk. Laat er door een expert naar kijken om uitsluitsel te krijgen. Is het niet mogelijk om spouwmuurisolatie toe te passen, dan is een andere isolatie mogelijk aantrekkelijk. Denk aan binnenisolatie en buitenisolatie. Dit wordt aan de binnen- of buitenkant van de muur aangebracht en hier is geen spouw voor nodig.
  • Bekijk ook de premies van isolatie van een spouwmuur

De kosten

Voordat er een specialist ingehuurd zal worden is het belangrijk om

onderzoek te doen naar de kosten. Welke kosten bij spouwmuurisolatie komen kijken zullen afhankelijk zijn van de spouw die gevuld moet worden. De prijzen voor uw specifieke situatie kunt u daarom het beste verkrijgen door een gratis vergelijking aan te vragen. Met behulp van de vergelijking krijgt u inzicht in de prijzen van specialisten uit de regio.

Om een beeld te krijgen van de kosten hebben wij zelf een vuistregel ontwikkeld. Hierbij geldt €200 starttarief + vervolgens €13,- per m2. Enkele voorbeelden van woningtypes met een indicatie van de kosten. Denk aan een tussenwoning met 70 m2 oppervlakte aan een prijs van €1.100. Waarbij de kosten van een vrijstaande woning met 150m2 aan oppervlakte zullen neerkomen rond de €2.150. Uiteindelijk is de besparing natuurlijk het meest belangrijke!

Besparingen met spouwmuurisolatie

Een besparing uitrekenen voor een specifiek geval is haast niet te doen. Het is namelijk belangrijk hoeveel warmte er nu wegglipt om te kunnen weten hoeveel er bespaard kan worden. Los van alle aspecten die we niet mee kunnen tellen hebben we uit ervaring een gemiddelde besparing opgesteld. Gemiddeld per m2 waar spouwmuurisolatie wordt toegepast, wordt er tussen de 4 en 5 euro per jaar bespaard. Dit komt voor 100m2 neer op €500,- per jaar. Duidelijk is te zien dat een investering snel terugverdiend is. Gemiddeld is de terugverdientijd van deze soort isolatie 4 jaar. Na deze 4 jaar is elke besparing 100% extra!

Vergelijk geheel gratis isolatie specialisten uit Aalst, Brugge of Gent. en krijg inzicht in de kosten en besparingen voor uw specifieke situatie. Hierdoor bespaard u ook nog eens op het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie!