Bij een lekkage in huis is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een ernstige schade aan je woning. In het bijzonder, wanneer er sprake is van een vochtlekkage. Het vocht kan in een houten constructie trekken, wat resulteert in houtrot. Het herstellen van houtrot is lang niet altijd mogelijk! Dit betekent dat houten constructies in het ergste geval volledig vervangen moeten worden. Bij een warmtelek in huis loop je het risico op tocht. Dit heeft een negatieve invloed op je weerstand, waardoor een griepje of verkoudheid op de loer ligt.

Tip 1: laat een lekdetectie uitvoeren

Om tot de bron van een lekkage te komen, is het slim om een professionele lekdetectie uit te laten voeren. Er zijn verschillende organisaties die hierin gespecialiseerd zijn. Met moderne hulpmiddelen kunnen zij een lekkage voor je opsporen, zonder hierbij sloopwerkzaamheden uit te moeten voeren. Onnodig veel schade wordt zo voorkomen!

Tip 2: schakel een loodgietersbedrijf in

Bij een vochtlekkage is een logische volgende stap het inschakelen van een loodgieter. Klik hier om meer te lezen over hetgeen een loodgieter precies voor je kan doen bij een lekkage. Een loodgieter kan het rapport wat je na afloop van een lekdetectie ontvangt gebruiken, om de lekkage op een doelgerichte wijze aan te pakken. Loodgieters bieden vaak een spoedservice, welke 24 uur per dag bereikbaar is.

Tip 3: probeer vocht zelf op te vangen

Verklein de kans op een grote vochtschade aan je woning, door het vocht wat bij de lekkage vrijkomt zo goed mogelijk zelf op te vangen. Bind een vochtige doek om de lekkende leiding, of vang het vrijgekomen water op met emmers en grote pannen. Het voorkomt dat het water in een houten constructie, je wand of bijvoorbeeld de vloer kan trekken.