Het is oktober en langzamerhand begint het steeds kouder te worden. Het tuinseizoen is langzamerhand tot zijn eind is gekomen. Helaas is het buiten niet altijd warm genoeg om nog even te genieten van je tuin. Om toch nog even van de laatste momentjes in je tuin te kunnen genieten, kan je gedroogd haardhout stoken. Zo kan jij toch nog lekker genieten van je laatste momenten in je tuin. In deze blogs geven we je 4 tips voor het stoken van gedroogd haardhout.

Vuur in de tuin, mag dat?

Een groot, open vuur aanmaken in je tuin is verboden. Het is namelijk zeer onveilig, aangezien je het niet altijd kunt controleren. Een vuur aanmaken in een vuurkorf mag echter wel. Hierbij is het van essentieel belang dat je geen overlast veroorzaakt bij je buren. Rookoverlast is namelijk voor niemand fijn. 

Aanmaken van vuur in je vuurkorf

Als je vuur gaat aanmaken, dien je dit op de juiste manier te doen. Begin klein en maak alleen gebruik van materialen dat bedoeld is om te verbranden. Maak dus alleen gebruik van kurkdroog en onbehandeld hout, zoals gedroogd haardhout. Het gebruik van middelen, zoals benzine, terpentine of spiritus wordt altijd streng afgeraden. Dit kan namelijk voor de gekste situaties zorgen. Zo komen er ook nog eens minder schadelijke stoffen vrij.

Verschillende houtsoorten

Er zijn verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Dit is echter afhankelijk van hoe lang je wilt stoken, hoe vaak je stookt en waar je het hout gebruikt. Een andere belangrijke factor is dat het hout droog moet zijn. Eikenhout is bijvoorbeeld zeer geschikt als je weinig rook wilt en lang wilt stoken. Een mooi alternatief voor eikenhout is essenhout. Door de lage vochtigheid in essenhout, kan je het makkelijker aansteken dan andere harde houtsoorten. Wil je een houtsoort dat snel vlam vat? Kies dan voor berkenhout. Dit type hout zorgt ook nog eens voor een mooie vlam.