Een camerabewaking laten installeren in je tuin is een prima manier om je woning van extra beveiliging te voorzien. Een camera is snel geïnstalleerd. Helaas zijn er wel strenge regelgeving waar je echter rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan de juridische en technische aspecten waaraan het moet voldoen. In deze blog geven je 3 tips om camerabewaking te laten installeren in je tuin. 

Tip 1: Regelgeving camerabewaking laten installeren

Indien je een camera in je tuin wilt installeren, dan zal je dit eerst moeten aangeven bij de politiediensten. Voorheen moest je conform de camerawetgeving elke beveiligingscamera registreren bij de Privacycommissie. Gelukkig hoeft dit sinds 25 mei 2018 niet meer.

Je moet bij een camera die buiten wordt geplaatst wel een register bijhouden met de activiteiten van de camera’s. Ook zal je deze op aanvraag ter beschikking moeten stellen voor de Gegevensbeschermingsautoriteit en de politie.

Let op: je mag je bewakingscamera alleen richten op je eigendom. Het is dus verboden om je camera op de openbare weg of de tuin van je buurman te richten. Ook mag je je camera niet verborgen opstellen. Je kunt een gefilmde persoon dan niet op voorhand toestemming vragen voor het filmen. Dit is gelukkig gemakkelijk op te lossen door een waarschuwing of pictogram aan te brengen, zodat men weet dat er een camera aanwezig is.

Tip 2: Plaats van je camera installatie

Indien je een camera plaats ter beveiliging van je woning, is het van belang om de camerabewaking te plaatsen op logische plekken. Voorbeelden hiervan zijn: je voordeur, de garage, de achterdeur of je oprit. Plaats de camera op een hoogte, zodat ongewenste bezoekers er niet gemakkelijk bij kunnen en ze eenvoudig op beeld kunnen worden vastgelegd. Om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van de zon, dien je de camera te richten op een punt lager dan de horizon.

Tip 3: Opslag van beelden

Een belangrijke aspect bij het kiezen van een geschikte camera, is het opslaan van data. Kies je voor een camera met een geheugenkaart of een camera met een extern geheugen. Indien er gebruik wordt gemaakt van een geheugenkaart, wordt er constant opgenomen totdat je geheugen vol zit. Handig wanneer je even geen internetverbinding hebt.

Een camera die zijn data opslaat in de cloud is dus enorm afhankelijk van je internet. Valt deze weg? Dan zal je camera niets opnemen.