Je tuin heeft een heerlijke lente en zomer gehad, waarbij sommige plantjes wellicht zelfs 2 keer hebben gebloeid. Helaas, het kan niet altijd feest blijven voor je plantjes. De herfst is in volle gang en langzaamaan begint het ook al kouder te worden. Dit betekent dat plantjes, bomen en je gazon kwetsbaar gaan worden. Daarom worden hier een aantal tips gegeven waardoor jij je tuin winterproof maakt en jouw plantjes in de lente weer volop kunnen shinen. 

Tip 1: Zorg voor een strak gazon

Zorg er allereerst voor dat je gazon strak en egaal is. Pak de grasmaaier nog even bij de hand en maai je gazon tot ongeveer 5 centimeter hoogte. Hierna kan je het gazon nog een keer bemesten om het volledig winterproof te maken. Een ander belangrijk detail is om te zorgen dat je gazon niet vol zit met bladeren. Deze bladeren zorgen ervoor dat je gras verstikt en hierdoor kunnen kale plekken ontstaan, wat in de lente geen mooi beeld op gaat leveren. Mocht je hier geen tijd of zin in hebben, kan je altijd gebruik maken van een hoveniersbedrijf in Almere

Tip 2: Zorg voor je planten

Allereerst is het belangrijk om kwetsbare planten naar binnen te halen. Heb jij subtropische planten in je tuin staan, is er een goede kans dat zij de winter niet overleven als je ze buiten laat staan. Zorg daarom dat je deze planten naar binnen haalt. Daarnaast is de herfst ook de ultieme gelegenheid om nieuwe bollen te planten, zodat deze tijdens de lente volledig tot hun recht komen. Hierdoor komen deze bloemen aan het begin van de lente al tot bloei, waardoor je direct kan genieten van een mooie tuin. Daarnaast bestaat er een goede kans dat de bloemen hierdoor 2 keer in bloei komen te staan. 

Tip 3: Snoeien

Bij veel bomen en planten is het handig ze voor januari te snoeien, waardoor de stroming van de sappen in de planten of bomen op tijd op gang kan komen. Je kan dit het beste doen als je planten en bomen zijn uitgebloeid, zodat je zeker weet dat ze de tijd krijgen om te herstellen. Let wel goed op dat je de bladeren van planten niet meepakt, deze beschermen namelijk tegen de vorst. Mocht dit te veel tijd voor je kosten? Dan kan je altijd gebruik maken van een hovenier in Almere