Verandert jouw tuin na zonsondergang in één groot zwart gat waar je geen hand voor ogen ziet? Grote kans dat je jezelf snel naar binnen verplaatst om daar het heerlijk avondje voort te zetten. Zonde! Juist in het donker van je tuin kunnen genieten is het mooiste wat er is. Het heeft iets magisch en laat je even heerlijk wegdromen in je eigen tuin. Wel met de juiste verlichting natuurlijk. Speel met het licht en creëer de sfeer die jouw tuin nodig heeft! 

Veiligheid boven alles

Naast het feit dat staren in het donker toch wat minder sfeervol is dan met de nodige lichtbronnen, houdt het ook ongenode gasten op afstand. Na zonsondergang verandert een tuin zonder verlichting namelijk in een waar inbrekers walhalla. Iets waar jij natuurlijk niet op zit te wachten. Plaats een of meerdere buitenlampen met sensor en bezorg deze inbrekers de schrik van hun leven. Daarnaast misstaat de nodige verlichting langs het pad ook niet. Is het niet om de wandeling naar binnen wat sfeervoller te maken dan is het wel ter voorkoming van een flinke dosis blauwe plekken. Toch wel zo fijn om na een mooi feestje ‘s avonds te kunnen zien waar je je voeten neer moet zetten. Of dat met verlichting makkelijker gaat dan zonder is natuurlijk helemaal aan jou. 

Creëer een heerlijke sfeer 

Het creëren van een fijne sfeer in jouw voor of achtertuin gaat verder dan het ophangen van een simpele wandlamp. Het is natuurlijk erg fijn dat je daardoor je drankje ziet staan of überhaupt kan zien met wie je dit drankje aan het nuttigen bent, maar echt sfeervol is het niet. Speel met verschillende soorten verlichting en creëer op die manier de sfeer die jij zoekt. Maak gebruik van een spot om die mooie boom in de tuin uit te lichten of plaats subtiele spotjes in de tegels langs de tuin. Dit creëert een heerlijk dromerige sfeer. Ook met dimbare lampen kun je een fijn contrast scheppen tussen licht en donker. Natuurlijk kan die wandlamp niet ontbreken, maar zorg dat je gaat voor een mooi exemplaar. Of je nu gaat voor stoere buitenlampen of een dromerig lichtsnoer, de keuze is aan jou! 

Ga goed voorbereid op pad

Niemand heeft gezegd dat het plaatsen van tuinverlichting appeltje eitje is. Alhoewel, het aanleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Geen zin om je hele tuin om te ploegen voor de nodige bedrading? Maak gebruik van 12-volt tuinverlichting. Deze kabels hoeven namelijk niet zo diep te worden verwerkt. Maak ten aller tijden een lichtplan voor je tuin, zo voorkom je verrassingen. Maak een schets van de tuin en bedenk welke gedeelten volgens jou belangrijk zijn om uit te lichten. Bedenk op wat voor manier je dit wilt doen en ga zo op zoek naar de juiste transformator en kabels. Vergeet hierbij ook niet naar de afstanden en afmetingen te kijken. Gebruik als het even kan een schaaltekening van de tuin. Geef je tuin nog net even dat extra beetje luxe en veiligheid door een sensor op deze verlichting te plaatsen. Ook een timer of afstandsbediening kan uitkomst bieden. Er zijn tegenwoordig zelfs schakelaars die automatisch aanspringen wanneer het gaat schemeren, handig!