De tuin inrichten, het kan een hele klus zijn. Ben jij niet gezegend met een grote tuin? Of misschien ben je juist wel blij met een kleine tuin. Tuinieren kan in elke tuin, ook in eentje van een paar vierkante meter. Met een slimme inrichting kun je er echt iets moois van maken. Zo kun je voor beplanting, een mooi groen gazon of een leuk zithoekje kiezen. Wij geven je drie tips voor het inrichten van een kleine tuin.

Functie van de tuin

Een tuin kan verschillende functies hebben. Misschien vind jij een tuin vol met tegels leuk of geniet je juist van verschillende soorten beplanting. Er zijn dan ook verschillende soorten kleine tuinen.

  • Voortuin

De meeste voortuinen in Nederland zijn klein, maar dit betekent niet dat je geen ruimte hebt voor beplanting of een leuke zitplek.

  • Achtertuin

Woon je in de randstad? Dan heb je waarschijnlijk een kleine achtertuin. Maar ook met een kleine achtertuin heb je ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld een leuke zitplek maken.

  • Balkon

Heb je geen tuin, maar een balkon? Ook van een balkon kun je iets heel leuks maken. Je moet vaak wel op een creatieve manier kijken naar de inrichting.

Ruimte voor beplanting

Heb je groene vingers? Ook in een kleine tuin is er ruimte voor beplanting. Zo kun je kiezen voor een border met verschillende soorten planten, maar het is ook een optie om te gaan tuinieren in potten. Als je geen plek hebt voor een border in de tuin kun je planten in potten zetten. Varieer met verschillende planten in diverse kleuren. Ook is het leuk om verschillende plantenpotten te gebruiken. Houd je van modern? Kies dan voor een strakke betonlook pot of ga voor een grote grijze plantenbak.

Leuke tuinmeubelen

Tuinmeubelen kunnen natuurlijk niet ontbreken in de tuin. In een kleine tuin moet je natuurlijk rekening houden met de afmetingen, maar jouw persoonlijke stijl speelt ook mee. Je kunt gaan voor een kleine loungebank van pallets als je hier plaats voor hebt. Ook een eettafel kan vaak prima in een kleine tuin. Kijk eens op een tuinblog voor inspiratie. Tuinmeubelen komen in allerlei verschillende vormen en maten. Kijk goed naar de afmetingen en bepaal waar je deze wilt gaat neerzetten in de tuin.