Erfafscheiding is één van de belangrijkste onderdelen van de tuin. Het zorgt ervoor dat de grenzen van jouw perceel duidelijk zichtbaar zijn, houdt onbevoegden buiten de deur en het zorgt er voor dat jij op jouw terrein voldoende privacy hebt. Er zijn verschillende soorten erfafscheiding verkrijgbaar. Zo kan je ervoor kiezen om een heg op de erfgrens te plaatsen, maar behoren schuttingen, hekwerken en zelfs schanskorven ook tot de mogelijkheden. Omdat het kiezen van de juiste erfafscheiding een lastige klus kan zijn, hebben wij van een aantal mogelijkheden de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Natuurlijke erfafscheiding

Natuurlijke erfafscheiding is erfafscheiding in de vorm van een heg. Deze heg wordt gevormd met haagplanten. Er zijn verschillende soorten haagplanten verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor haagplanten met rood blad, blad houdende haagplanten, haagplanten met donkergroen blad en bladverliezende haagplanten. Voor natuurlijke erfafscheiding zijn winterharde, blad houdende haagplanten echter het meest geschikt. Winterharde, blad houdende haagplanten zorgen ervoor dat jouw haag ook in de winter voldoende privacy heeft en geven jouw tuin ook ’s winters een prachtige uitstraling. Het grootste voordeel van deze vorm van erfafscheiding is de natuurlijke, frisse uitstraling. Natuurlijke erfafscheiding behoeft echter wel veel onderhoud, wat veel mensen als nadelig beschouwen.

Schuttingen

Een bekende vorm van erfafscheiding zijn schuttingen. Bij schuttingen wordt vaak gedacht aan de simpele houten variant die bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar is. Daarom wordt deze optie vaak afgedaan als saai of voor de hand liggend. Onterecht, want er zijn allerlei verschillende soorten schuttingen verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor een schutting waarbij hout en metselwerk met elkaar gecombineerd worden, of kan je kiezen voor een combinatie van hout en schanskorven. De mogelijkheden van schuttingen zijn eindeloos. Het nadeel van schuttingen is het feit dat de aanschafkosten van bijzondere varianten hoger liggen dan de aanschafkosten van een eenvoudige schutting uit een bouwmarkt. Het grote voordeel van schuttingen is echter wel dat ze zeer weinig onderhoud behoeven, waardoor je meer tijd overhoudt om van jouw tuin te genieten.

Hekwerk

Een hekwerk laten plaatsen is de meest prijzige optie in dit rijtje. Het heeft echter wel één groot voordeel: ze zijn het meest effectief in het buitenhouden van onbevoegden. Bovendien geven sierhekwerken jouw terrein een luxe uitstraling. Hekwerken zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zo kan je kiezen voor een eenvoudig gaashekwerk, maar behoren ook sierhekwerken tot de mogelijkheden. Welke hekwerk de beste keuze is voor jou is afhankelijk van de omgeving en het budget.

Wil jij een natuurlijke erfafscheiding of schutting plaatsen? Het is aan te raden om deze werkzaamheden niet zelf uit te voeren, maar over te laten aan een ervaren hoveniersbedrijf. Door deze werkzaamheden uit te besteden aan een hoveniersbedrijf weet je zeker dat jouw erfafscheiding op de juiste manier wordt geplaatst en kan jij er jarenlang onbezorgd van genieten.