Heb jij een tuin op het noorden en wil je deze opnieuw aan gaan leggen? Sommige mensen noemen tuinen op het noorden één van de moeilijkste tuinen die er zijn. Echter, met een paar kleine aanpassingen is een tuin op het noorden net zo gemakkelijk als een tuin op iedere andere windstreek. Een tuin op het noorden betekent bovendien niet dat er helemaal geen zon meer in de tuin valt. Zeker als het een grotere tuin betreft zijn er voldoende plekken die de zon wel kan bereiken. Door de tuin slim in te delen en te beplanten geniet je ook met een tuin op het noorden van een prachtige tuin. In dit artikel vindt je tips voor het ontwerpen en aanleggen van een tuin op het noorden, zodat jij het maximale uit jouw tuin kunt halen.

Algemene tips voor een tuin op het noorden

  • Hoge schuttingen en hagen die het zonlicht uit de tuin houden kunnen het beste vermeden worden. Woon je in een woonwijk en is een hogere erfafscheiding een must? Houd de erfafscheiding dan zo laag mogelijk, zodat de zon er op een zomerse dag ’s ochtends en/of ’s avonds overheen kan schijnen
  • Leg het terras aan op een plek waar de zon het meest aanwezig is. Voor de meeste tuinen op het noorden geldt dat dat achterin de tuin is
  • Door te kiezen voor schaduwplanten kan je ook in de donkerdere hoekjes van de tuin genieten van prachtige beplanting. Schaduwplanten zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en soorten, zodat er voor elke tuin passende beplanting beschikbaar is
  • Vermijd donkere kleuren in de tuin. Kies in plaats daarvan voor lichte tegels, beplanting met lichtgekleurd of frisgekleurd blad en tuinmeubilair en tuinaccessoires in een lichte kleur
  • Een tuin op het noorden heeft meer kans op groene aanslag. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor erfafscheiding en bestrating die daar minder gevoelig voor zijn en/of gemakkelijk schoon te maken zijn

De juiste beplanting voor een tuin op het noorden

De volgende planten hebben een prachtige uitstraling en zijn zeer geschikt voor een tuin op het noorden met veel schaduw:

  • Gebroken hartje/vrouwentranen – Dicentra spectabilis
  • Mansoor – Asarum europaeum
  • Hartlelie – Hosta
  • Lelietje-van-dalen – Convallaria majalis
  • Vingerhoedskruid – Digitalis purpurea

Een tuin op het noorden aanleggen

Wil je graag een nieuwe tuin, maar durf je het niet aan om de tuin op het noorden zelf aan te leggen? Dan is het aan te raden om het ontwerp en de aanleg van jouw nieuwe tuin over te laten aan een hovenier in Hoogeveen. Een hoveniersbedrijf heeft jarenlange ervaring en brede kennis van bestrating en beplanting, waardoor het ontwerp en de aanleg van jouw nieuwe tuin in goede handen is.