Ben jij de trotse eigenaar van een prachtig erf en ben je op zoek naar een nieuwe manier van verharding? Het erf is één van de meest intensief gebruikte stukken verharding. Daarom is het belangrijk dat de vorm van verharding bestand is tegen het intensieve gebruik. Wij hebben van allerlei soorten verharding de grootste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Bestrating

Bestrating is één van de meest bekende vormen van verharding. Bestrating heeft als voordeel dat het voldoende waterdoorlatend is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld betonnen verharding. Het nadeel van bestrating is wel dat er, wanneer het niet op de juiste wijze wordt aangelegd, verzakkingen op kunnen treden. De verzakkingen zorgen ervoor dat jouw erf rommelig oogt en dat er, zodra het begint te regenen, enorme plassen op het straatwerk ontstaan.

Halfverharding

Een relatief onbekende vorm van erfverharding is halfverharding. Halfverharding is een 100% natuurlijk product met een prachtige, luxe uitstraling. Halfverharding is een fijnkorrelig breekmateriaal dat afkomstig is uit natuurlijk kalkgesteente. Het is een duurzaam, zeer onderhoudsarm product dat onkruid en alg-vorming nagenoeg geen kans geeft. Onkruidbestrijdingsmiddelen zijn dus volledig overbodig geworden. Halfverharding heeft – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – een hoge hardheid, waardoor auto’s en andere zware voertuigen er gerust overheen kunnen rijden. Omdat deze vorm van erfverharding in meerdere kleuren verkrijgbaar is, is er voor elk erf een passende vorm van halfverharding.

Grind

Grind is een vorm van verharding die zeer geschikt is voor low budgets. Het heeft als groot voordeel dat het volledig waterdoorlatend is, waardoor er geen plassen op het erf blijven staan. Grind is echter wel moeilijk schoon te houden en kan na verloop van tijd kale plekken vertonen. Daarnaast kunnen bepaalde soorten grind naar verloop van tijd verkleuren.

Beton

Beton is een vorm van erfverharding die veel gebruikt wordt bij boerderijen. Het gladde oppervlak van beton kent veel voordelen, zoals het feit dat het gemakkelijk schoon te houden is en er geen onkruid kan groeien. Beton geeft jouw erf daarnaast een strakke, moderne uitstraling. Helaas kent beton ook een aantal nadelen. Zo is beton bij slecht weer enorm glad en kunnen er na een aantal jaren scheurtjes ontstaan in het beton.

Asfalt

Asfalt is een zeer dure vorm van erfverharding. Toch is het in sommige gevallen, zoals bij bedrijven en boerderijen, wel de beste oplossing. Asfalt is bestand tegen intensieve belasting en heeft een nette uitstraling. Het grootste nadeel van asfalt is de hoge aanlegkosten en het feit dat het in de zomer een zeer hoge temperatuur aan kan nemen, waardoor dieren deze vorm van verharding niet meer kunnen betreden. Asfalt heeft tevens een minder lange levensduur dan bestrating van kasseien of betonklinkers.