Planten hebben, net zoals alles, energie nodig om te kunnen groeien. Meestal kunnen ze die wel uit zon halen, maar toch zijn er dingen die je kunt doen om te te helpen. Dit kost echter best wat als het gaan om je energierekening, vooral als je een kas hebt waarin je groente of fruit verbouwd. Je hebt dan energie van Mega of een andere energieleverancier nodig om je van stoom te voorzien. Maar waarom heb je voor een broeikas nou zoveel energie nodig? Hoe werkt dat nou eigenlijk? Kunnen je planten en bloemen daar echt beter van gaan groeien? Wij willen je graag informeren over dingen waar je bij je tuin of broeikas rekening mee kan houden.

Wat ie een Broeikas?

Een broeikas is een plek waar kunstmatig een ideaal klimaat voor planten of bloemen wordt gecreëerd. Je kunt er de warmte regelen maar ook de luchtvochtigheid en mate van zonlicht die de planten krijgen. Een broeikas is meestal een glazen kas die afgesloten kan worden. Zo hebben de weersinvloeden van buiten geen invloed op het klimaat binnen de kas. Allereerst zorgt de kas er namelijk voor dat de bloemen, planten en andere gewassen beschermd worden van storm, regen en wind. Maar het zorgt er ook voor dat de ideale omstandigheid niet naar buiten kan ontsnappen en de warmte en luchtvochtigheid dus netjes binnen de glazen muren blijft.

Waarom Kost een Broeikas Energie?

Een broeikas kost aardig veel energie omdat je eigenlijk dag en nacht bezig bent om de omstandigheden optimaal te maken voor de planten die in de kas zitten. Soms is een glazen behuizing al genoeg om ze voor de eerste weersomstandigheden te behoeden. Maar andere plenten, en dan vooral tropische planten en exotische planten, hebben soms een bijzondere aanpak nodig. Ze zijn bijvoorbeeld veel meer zonlicht of warmte gewend dan ze hier in België kunnen krijgen of gedijen gewoon sowieso minder goed in ons klimaat. Als je in de winter dan toch wat tomaten, bananen, aardbeien of tropische planten wilt telen, dan heb je eigenlijk de hele dag lampen aanstaan om de juiste temperatuur en mate van licht te bewerkstelligen. Hoe groter de broeikas, hoe meer energie je nodig hebt om het klimaat in de broeikas optimaal te houden. Daarbij heb je nog apparaten nodig die zo nodig de luchtvochtigheid wat verhogen of verlagen.

Hoe Ben Je Goedkoper Uit?

Het uitzoeken van de juiste energiemaatschappij is dus voor een broeikas het hele jaar door belangrijk omdat je er het hele jaar door veel door kunt besparen. Natuurlijk moet je niet alleen letten op de goedkoopste energie. Ook dee juiste service is belangrijk. En je moet goed nadenken over of je misschien naar groene energie wilt overstappen. Omdat steeds meer mensen daartoe besluiten wordt dat steeds goedkoper. En wie weet kun je jouw broeikas wel (voor een deel) zelfvoorzienend maken met behulp van wat zonnepanelen. Dat is goed voor het milieu en ook nog eens goed voor je eigen portemonnee. En toepasselijk is het ook nog omdat je planten misschien niet direct zonne-energie krijgen maar er wel op een andere manier ervan kunnen profiteren. Zo krijgen je planten alsnog indirect zonlicht.