Wat is er lekkerder dan als je op een warme dag hard gewerkt hebt je eigen koele zwembad in te duiken? Weinig denken wij zo. Wilt u een eigen zwembad laten plaatsen? Bij het aanleggen van een zwembad komt veel kijken. In dit artikelen geven wij u een indicatie welke mogelijkheden er allemaal zijn.

In- of opbouw zwembad

Bij een ingebouwd zwembad zal wat graafwerken nodig zijn. Vaak kiest men hierbij voor een monoblock model, hierbij gaat het om een prefab zwembad dat in één geheel geplaatst zal worden in een put. Ook bouwkundige zwembaden (uit beton) kunnen in één geheel geplaatst worden. Opbouw zwembaden worden ook veel gebruikt, denk hierbij aan de kunstoffen opblaas zwembaden die u zelf kunt opzetten. Ook zijn er opbouw zwembaden die definitief zijn, die zwembaden worden prefab gemaakt en worden gewoon op de grond gezet waarbij de zijkanten mooi worden afgewerkt. Voor deze zwembaden is wel vaak vereist dat ze een stevige fundering hebben.

Keuze van materiaal

Veelgebruikte materiaal voor zwembaden zijn:

  • Heeft vaak een warme en authentieke uitstraling. Wordt meestal gebruikt bij het afwerken van opbouw zwembaden.
  • Een erg stevig materiaal dat snel geplaatst kan worden. Wat de zwemervaring prettig maakt is dat het erg zacht aanvoelt. Ook de prijs is een pluspunt, vaak een stuk minder als beton zwembaden.
  • Een beton zwembad kan in allerlei vormen geplaatst worden, ook zijn er veel afwerkingsmogelijkheden. De binnenzijde kan bekleed worden met de klassieke zwembadliner, tegels, polyester etc.

Type zwembaden

Er bestaan veel types en soorten zwembaden, ze zijn vaak te onderscheiden door hun constructiemethode en de techniek met betrekking tot het afvoeren van het water.

Qua technieken kan je kiezen uit:

  • Skimmer zwembaden. Hierbij zijn de skimmers (afvoer van water) duidelijk zichtbaar
  • Overloop zwembaden. Het water loopt hierbij over de rand in een afvoergoot.
  • Hier loopt het water net onder de zwembadboord weg in een rooster

De soorten zijn te onderscheiden in:

  • Bouwkundige zwembaden. Deze worden ter plaatse gemaakt.
  • Kunststof zwembaden. Kunnen zowel als inbouw of als opbouw zwembad geplaatst worden.
  • Opzet zwembaden. Dit zijn vaak de goedkopere zwembaden voor de doe-het-zelver. kunnen zowel als in- en opbouw zwembaden gebruikt worden.

Prijs

Het laten aanleggen van een zwembad (buiten de doe-het-zelf opzet zwembaden) is niet voor iedereen weggelegd. De gemiddelde prijs voor een zwembad van respectabele grootte is namelijk 25.000 tot 30.000 euro en dat zitten de accessoires en het onderhoud er nog niet eens bij.