Er zijn ontzettend veel verschillende planten, deze hebben ook allemaal weer hun eigen periode waarin ze het beste kunnen groeien en bloeien. Zo groeien heesters prima in de winter, maar is de zomer juist weer meer geschikt voor de meeste klimplanten. Maar er is nog een manier om het tuinseizoen te verlengen door middel van een tuinkas. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Van een klein kweekbakje dat je in de vensterbank kunt zetten tot een grote kas waar je bij wijze van spreken in zou kunnen slapen.

Voordelen tuinkas

Wanneer je planten in de buitenlucht laat groeien, kunnen ze wel te maken krijgen met allerlei weersomstandigheden en andere nadelen van de natuur. Denk aan extreme kou of neerslag en insecten die maar al te graag aan de blaadjes willen knabbelen. Met een tuinkas wordt zelf planten kweken een feestje; ze krijgen genoeg zonlicht,maar tegelijkertijd ook voldoende bescherming. Daarnaast is het mogelijk om de luchtvochtigheid zelf te reguleren en insecten blijven echt buiten de deur.

Verschillende soorten

Bij een tuinkas denk je wellicht aan een glazen huisje in je tuin, maar daarnaast zijn er nog vele andere soorten. Dit zijn muurkassen, tunnelkassen, foliekassen en broeikassen. De meeste soorten zijn ook weer verkrijgbaar in varianten met verschillende maten, zodat het voor jou zelfs mogelijk wordt om groente en fruit op je balkon te kweken indien je geen tuin hebt. Gebruik in dit geval wel de juiste grond en zorg dat ze van voldoende zonlicht en water worden voorzien. Vogels houd je uit de buurt door de hoes van de kas te sluiten.

Plaatsing tuinkas

Over welke plek de kas krijgt, moet je altijd even goed nadenken. Kweek je bijvoorbeeld kruiden in een bakje? Dan is het verstandig om ze ook voldoende zonlicht te geven, maar het is tegelijkertijd ook weer niet de bedoeling dat ze als het ware wegschroeien. Zet de kweekbak overdag een paar uur in de vensterbank en verplaats de bak later op de dag bijvoorbeeld even naar het aanrecht. Ook met een grote kas moet je rekening houden met het zonlicht, de meeste planten groeien nou eenmaal niet in de schaduw. Kijk waar de zon ‘s ochtends opgaat en overdag schijnt en zet de kas neer in deze lijn. Wanneer de zon op een bepaald moment iets te veel schijnt, kan je de planten afdekken met folie.