Heb je eigenlijk nooit de tuin goed onder handen genomen? Vind je het aanzicht van je tuin meer storend dan dat je er plezier van hebt? Dan is het tijd om een nieuwe tuin aan te leggen. Dit heeft wat voeten in de aarde, maar met een goede voorbereiding kom je zeker weten al een heel eind. Wij geven je een aantal tips wat jij het beste kunt doen om de aanleg van je tuin goed voor te bereiden en welke tools van pas komen.

De ontwerpfase

Voordat je aan de slag gaat met de make-over van je tuin, is het verstandig om eerst voldoende aandacht te besteden aan het ontwerp. Zo weet je zeker dat er voldoende ruimte is voor alles wat jij graag in je nieuwe tuin wilt hebben. Daarnaast kan jij een strategische plek uitzoeken voor sommige planten, omdat de ene soort juist veel zonlicht nodig heeft en de ander juist beter bloeit in de schaduw. Je kan natuurlijk een ontwerp op papier maken, maar het is ook mogelijk om dit digitaal te doen. Online zijn er genoeg programma’s te vinden die je kunt gebruiken voor het ontwerpen van je tuin.

Graafmachine

Wil je graag een grote vijver in je tuin? Of moet er veel zand uitgegraven worden? Bespaar je dan het gedoe met urenlang met een schop in de weer en graven totdat je rug het niet meer trekt. In dit geval kan een graafmachine een hele uitkomst zijn. Je hoeft deze machine natuurlijk niet per se gelijk aan te schaffen, je kunt tegenwoordig al online een graafmachine huren bij bijvoorbeeld een leverancier zoals Boels. Binnen korte tijd kan je de machine al ophalen, er is altijd wel een vestiging in de buurt. En de medewerker geeft je een duidelijke instructie voor de bediening van de machine, zodat je vrijwel direct aan de slag kunt in je tuin.

Technische tekening

Voordat je alles gaat aanleggen, is het goed om ook rekening te houden met bijvoorbeeld de nodige leidingen. Zo weet je zeker dat er voldoende watertoevoer is naar je tuin en dat het water ook weer weg kan stromen na bijvoorbeeld een flinke regenbui. Als je hier zelf niet heel veel ervaring mee hebt, is het verstandig om je ontwerp aan een specialist te laten zien. Deze zal je dan helpen met het maken van een technische tekening.