Je ziet het steeds meer in de omgeving: kunstgras. Plotseling hebben je buren een nieuw groen perkje, je ouders hebben het balkon voorzien van kunstgras en de plaatselijke voetbalclub heeft echt gras vaarwel gezegd voor kunstgras. Toch is het minder nieuw dan je zou denken. Voor de oorsprong van de altijd groene grassprieten maken we een sprong van een halve eeuw.

De geschiedenis van kunstgras

Waar kunstgras tegenwoordig niet meer weg te denken is, was het pas in het begin van de jaren ’60 dat de eerste kunstgrasmatten in gebruik werden genomen. Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina kwamen met de eerste synthetische grasmat, wat later de eerste generatie van kunstgras zou zijn. Deze eerste kunstgrasmatten waren vooral populair in Amerikaanse honkbalstadia. Op hockeyvelden werd kunstgras vanaf de jaren ’70 toegepast.

Kunstgras en voetbal

De allereerste voetbalclub die ooit op kunstgras speelde is de Engelse Queens Park Rangers. In 1981 speelde de voetbalclub de eerste wedstrijd op de nieuwe groene mat. Andere Engelse voetbalclubs volgden snel al raakte het gras ook al vrij snel in opspraak. De Engelse voetbalbond verbood in 1988 het gebruik van kunstgras. Dit kwam omdat tijdens slidings schaaf- en brandwonden ontstonden. Ook in de Verenigde Staten stond men negatief tegenover het kunstgras. Toch is het een blijvertje geworden.

Kunstgras en overige sporten
De hockeyvelden zijn tegenwoordig allemaal van kunstgras. Dit is al vrij snel na de uitvinden van kunstgras zo geworden. De keuze voor kunstgras is gemaakt omdat spelen op een hockeyveld van kunstgras makkelijker is dan op echt gras. Ook andere sporten zetten steeds vaker de stap richting kunstgras. Toch zijn er nog genoeg echte grasmatten in Nederland te vinden.

Particulieren en kunstgras
In de Verenigde Staten had kunstgras steeds vaker de voorkeur boven echt gras. Vanaf de jaren ’90 werd kunstgras steeds vaker toegepast door particulieren. Zo kozen mensen voor kunstgras in de tuin. Sinds het begin van de 21e eeuw hebben ook Nederlanders een voorkeur voor kunstgras boven echt gras. Tegenwoordig wordt kunstgras vooral als speelveld of als siergazon gebruikt. Maar vandaag de dag zie je kunstgras ook op festivals en evenementen, terrassen van restaurants en kun je zelfs voor kunstgras op je balkon kiezen. Eigenlijk is het groene goed hartstikke handig en maakt het nog steeds meer naam dan ooit.