Steeds meer mensen willen meer groen, ook in de stad. De moestuin wordt daarmee ook populairder, je creëert immers heel makkelijk je eigen groene stadswoning. Het goede nieuws is dat dat ook prima op een klein stukje grond kan. Er zijn wel een paar belangrijke uitgangspunten

Leg je moestuin aan in het voorjaar, na de vorstperiode. Wel kan je binnen al in februari beginnen met een zaaibakje op de vensterbank. In april kunnen de plantjes dan naar buiten, en zijn ze door hun lengte meteen al wat sterker.

De grond moet vlak zijn en liefst iets aflopen richting zuidwesten of zuidoosten, daardoor kan het regenwater weglopen.

Kies de zonnigste plek met minimaal zes uur zon per dag. Als bomen precies daar hun schaduw laten zien is dat niet bevorderend voor de plantengroei. Als je geen plek met minimaal zes uur zon hebt: er zijn gelukkig ook gewassen die ’t met minder zon ook goed doen, zoals sla, wortels en spinazie. Leg de moesbedden van noord naar zuid, dan schijnt de zon precies tussen de rijen planten door, de gewassen groeien daardoor gelijkmatig.

Bescherm je planten tegen wind aan de noord- en noordoostzijde. Wind vanuit het zuiden is juist welkom, want die brengt warmte mee.

Zaaien kan je doen als de grond droog is. Eerst schoffel je de grond goed door zodat hij los is, tot een diepte van ongeveer vijftien centimeter. Grote brokken maak je klein, bijvoorbeeld met de tanden van een hark. Daarna maak je de grond egaal.

Maak de moesbedden maximaal een meter breed, met daartussen een pad van circa dertig centimeter. Vanaf dat pad kan je dan iedere plek goed bereiken, om te zaaien, te schoffelen en te oogsten.

Hoe je zaait hangt af van het gewas. Hoe groter de zaden zijn, des te dieper je ze moet zaaien. Om te voorkomen dat je te dicht op elkaar zaait kan je zaadjes ook mengen met vochtig zand, dan verspreid je ze vanzelf. Na het zaaien druk je de grond wat aan. Vervolgens maak je de grond vochtig (niet nat).

En met een beetje geduld en liefde eet jij in jouw groene stadswoning heerlijke onbespoten groenten gekweekt in jouw eigen moestuin!