Het is tegenwoordig redelijk normaal om een vlaggenmast in je tuin te hebben. Zo kan je bijvoorbeeld de Nederlandse vlag ophangen als het de koning weer eens jarig is. Bij een groot voetbalevenement zoals het WK kan je ook een mooie vlag ophangen (als we meedoen tenminste). Bij het plaatsen van een vlaggenmast heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Wanneer je gaat kiezen voor de mastvoet is dit afhankelijk van de locatie, het type grond en het budget dat je ervoor over hebt. In dit artikel zullen een aantal voorbeelden toegelicht worden.

Structuur van de bodem

Voor de stabiliteit van de mast is het van belang hoe de structuur van de waarde waar de mast is in geplaatst wordt is. Het is een aanrader om de mastvoet te plaatsen in ingeklonken aarde omdat deze hier eerder stabiel in kunnen staan. Bij locaties in de nieuwbouw kom je vaak opgebrachte grond tegen. In deze situatie is het nagenoeg onontbeerlijk om een mast met een stelbare kantelvoet te hebben. Doordat de grond nog moet inklinken zal de mast met fundering gaan verzakken. Nadat er even een tijd gewacht is zal de betreffende grond ingeklonken zijn waardoor de betonnen fundatie zich gezet heeft. Nu pas kan de mast waterpas nagericht worden en al deze ook niet meer verder wegzakken.

Stelbare kantelvoet

De e=beste methode om een vlaggenmast te plaatsen is met de stelbare kantelvoet. Als de vlaggenlijn een breuk vertoont kan de mast gekanteld worden zodat er onderhoud plaats kan vinden. Wanneer zich een grondverzakking voordoet of er een andere oorzaak is die een scheefafstand van de mast mogelijk maakt kan deze makkelijk weer waterpas gesteld worden. Bij een solitair opgestelde mast is een kleine scheefafstand niet opvallend, bij meerde masten in lijn des te meer.