In de zomermaanden is het tot laat in de avond meestal nog lekker warm. Door de aangename temperaturen is het natuurlijk heerlijk om tot laat in de avond in je tuin te zitten. Het is alleen niet echt sfeervol wanneer er geen verlichting in je tuin aanwezig is. Wanneer dat bij jou het geval is, ga je waarschijnlijk naar binnen. Door het aanleggen van tuinverlichting kun je in de zomermaanden extra lang genieten van de lekkere temperatuur in de avond.

Materiaal aanleggen
Voordat je begint met het aanleggen, is het handig om een ontwerp te maken. Zo weet je waar de kabels moeten komen. Ook moet je over het materiaal beschikken. Kies altijd materiaal met minimaal een IP44-vermelding. Dit wil namelijk zeggen dat het materiaal tegen water kan. Het is aan te raden om je tuin te verlichten met lampen van twaalf volt. Hierdoor sluit je namelijk de kans op stroomschokken uit. De grondkabel om de verschillende armaturen van stroom te voorzien, moet je op minimaal 60 centimeter diepte afgraven. Zorg altijd dat deze kabel golvend in de geul ligt.

Elektra installeren
Wanneer je eenmaal alles hebt aangelegd, moet je de elektra installeren. Dit doe je boven de grond met kabeldozen en onder de grond met de zogeheten kabelmoffen. Grondkabels zijn te verbinden met behulp van lasklemmen en voor aardekabels maak je gebruik van kroonsteentjes. Zorg altijd dat je dezelfde kleuren op elkaar aansluit. Controleer altijd eerst of de lampen goed werken. Is dit het geval? Dan kun je de geul dichtbooien en in de avond lekker genieten van je tuinverlichting.

Hulp inschakelen
Als je er zelf toch niet uitkomt of er zelf niet aan wilt beginnen, doe je er verstandig aan om er een professional bij te halen. Hij heeft dagelijks te maken met het aanleggen van elektra en kan jou het werk uit handen nemen. Hierdoor loop je zelf niet het risico om stroomschokken te krijgen en kun je binnen in de zomermaanden toch lekker lang buiten genieten van het weer en van je tuinverlichting.