Als je aan zonnepanelen denkt, denk je waarschijnlijk aan de grote panelen op de daken van huizen. De verkoop van dit type zonnepaneel is de afgelopen jaren flink toegenomen, waardoor je ze in haast iedere woonwijk kan vinden tegenwoordig. Toch zijn zonnepanelen niet voor iedereen weggelegd; de aanschaf past niet in ieder budget, niet ieder dak is geschikt en sommige woningen zijn beschermd.

 

Als je nou toch van de voordelen van zonnepanelen wil genieten, kan je zonnepanelen in kleine schaal toepassen in je tuin. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Zo zijn er zelfs flexibele zonnepanelen!

 

Voordelen zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen kunnen in de tuin op kleinere schaal worden toegepast, maar dat betekent niet dat ze niet meer zinvol zijn. Met het kopen van zonnepanelen, in grote en kleine hoeveelheden, draag je altijd bij aan het milieu. Je gebruikt namelijk een duurzame energiebron, waardoor minder duurzame energiebronnen minder worden gebruikt. Hierdoor help je ook mee met het reduceren van CO2. Daarnaast levert het je ook op een kleine schaal geld op. Je wekt namelijk je eigen energie op, waardoor je deze niet hoeft te kopen bij je energieleverancier.

 

Tuinverlichting op zonnepanelen

Een kleine toepassing van zonnepanelen in je tuin is tuinverlichting, dat werkt op zonne-energie. De buitenlampen hebben een klein zonnepaneeltje ingebouwd, waardoor de lampen hun eigen energie opwekken. De lampen hoeven hierdoor niet op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Tegenwoordig zijn er veel buitenlampen die werken op zonne-energie in verschillende prijsklassen.

 

Parasol met zonnepanelen

Welk product in je tuin staat altijd vol in de zon? Juist! De parasol. Het is dan ook niet meer dan logisch om zonnepanelen op je parasol te bevestigen. Er kunnen kleine, flexibele paneeltjes op je parasol worden bevestigd, de bekabeling gaat via de stang. Zo kan je met de opgewekte stroom bijvoorbeeld je tablet of smartphone opladen!

 

Zonnepanelen op je tuinhuis

Om energie op te wekken aan de hand van zonnepanelen, die je vervolgens in je woning kan gebruiken, kan je zonnepanelen op je tuinhuis/schuur leggen. Mensen vinden dit vaak een fijne optie, omdat de zonnepanelen dan niet in het zicht liggen. Als je de zonnepanelen gaat plaatsen, let er dan wel op dat ze niet in de schaduw liggen van bijvoorbeeld een boom. Het rendement van zonnepanelen daalt dan namelijk flink, waardoor ze weinig opleveren.

 

De zonnepanelen in je tuin moet je aansluiten op een omvormer. Deze omvormer zorgt ervoor dat je de opgewekte energie kan gebruiken. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, maar huishoudelijke apparaten gebruiken wisselstroom. De omvormer kan je zowel binnen als buiten plaatsen. Als je de opgewekte energie buiten wilt gebruiken, is het handiger om de omvormer dan ook buiten te plaatsen.